Foto van de Week-Trotse Kinderen


Kinderen over de hele wereld houden van de aandacht van een fotocamera en deze jongens in Senegal zijn daarop geen uitzondering. Als kleine jongen werd Kéraba Wallou geforceerd om een stierenschedel met horens om zijn nek te dragen als hij op school per ongeluk zijn eigen taal sprak in plaats van Frans. Als hij dit symbool van schaamte droeg, werd hij de rest van de dag door ander kinderen gepest.

senegal-2

Het is in Senegal heel gewoon dat de kinderen de Franse taal op school behoren te spreken, te begrijpen, te lezen en te schrijven; doen ze niet dan worden ze gestraft.

Tegenwoordig geeft Kéraba les en is hij supervisor van lees- en schrijfonderwijs in zijn moedertaal (mandjak).

Het hoofd van een school vertelt: “Toen de kinderen de Mandjak teksten onder ogen kregen (je had de brede lach op hun gezichten, de verandering in hun gedrag moeten zien) werden ze getroffen door het boek. Het feit dat ze het kunnen lezen en het ook begrijpen geeft hen meer zelfvertrouwen. Het boek wordt hun vriend.”

Mandjak kinderen hoeven zich niet meer voor hun taal te schamen. Ze kunnen trots zijn om de kunnen lezen en schrijven in Mandjak. Het zal hen zelfs helpen om later ook in het Frans te leren.

Foto: Katie Kuykendall
 Tekst: Elyse Patten

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.